SKANIAUSIOS BULVIŲ VEISLĖS

Vienas dažniausiai mums užduodamų klausimų yra "Kurios bulvės yra pačios skaniausios?" Atsakymą į šį klausimą rasite žemiau, kartu su tinkamomis veislėmis konkretiems patiekalams.

Cepelinams labiausiai tinka miltingesnės veislės, tai yra vėlyvesnės brandos. Dauguma jų turi savybę sukaupti pakankamą sausųjų medžiagų kiekį per visą vegetacijos laikotarpį. Rekomenduojame rinktis Vineta, Queen Anne, Melody bulvių veisles. Kai kurios šeimininkės itin giria Lauros ir Colomba bulvių veisles.

Kepti galima visų veislių bulves, tačiau miltingesnės veislės kepant labiau sukrenta ir kepa šiek tiek ilgiau. Mažiau miltingos ir šviežio derliaus bulvės kepa greičiau ir būna traškesnės. Rekomenduojame rinktis tas, kurios Jums skanesnės.

Rekomenduojame rinktis bulvių veisles, kurios turi mažiau krakmolo, tokias kaip Primabelle, Adora, Campina, Karelia, Queen Anne.

Šių užkandžių ir garnyro gamybai labiausiai tinka Lady Amarilla bulvių veislė, nes dėl mažo cukraus kiekio išgaunama šviesi gruzdintų bulvių spalva. Atkreipiame dėmesį, kad žiemą norint išgauti tinkamą keptų bulvių traškučių ar bulvyčių „fri“ spalvą, būtina bulves sandėliuoti ne žemesnėje nei +8C laipsniai temperatūroje.

Dauguma bulvių veislių yra tinkamos virimui, tačiau patariame rinktis pagal skonį. Galima atsižvelgti į bulvių suvirimo tipą, kuris žymimas „ABC“ ir vertinamas atsižvelgiant į selekcininkų ir asmenines skonio savybes:

A - vandeningos, išvirusių gumbų forma išlieka, tinka salotoms
B - vidutiniškai miltingos, išvirusių bulvių forma išlieka, gali sukristi
C - labai miltingos, išvirusios bulvės smarkiai sukrenta

Veislių suvirimo savybes galite rasti čia: https://seklinesbulves.lt/bulviu-veisliu-palyginimas

Kugeliui, bulviniams blynams bei kitiems mėgstamiems lietuviškiems patiekalams rekomenduojame miltingesnes veisles, tokias kaip Vineta, Melody, taip pat tiktų vėlyvesnio brendimo – Queen Anne, Karelia, Laura ir Colomba.

Tobulam skoniui išgauti visų pirma rekomenduojame naudoti mažo arba vidutinio dydžio gumbus, ankstyvesnes, mažiau miltingas bulvių veisles. Orkaitėje dėl savo kepimo savybių puikiai kepa pirmosios šviežio derliaus veislių bulvės – Adora, Colomba, Primabele. Tinka ir visos kitos veislės, tačiau vėlyvesnės keps ilgiau. Jei norisi egzotiškesnių potyrių, siūlome pabandyti mėlynąsias bulves – veislę Blue Star.

Primabelle, Adora, Campina, Karelia, Queen Anne ir visos, kurios turi suvirimo tipą A arba AB yra idealus bulvių salotų pasirinkimas. Šios veislės išvirusios išlaiko savo formą ir nesukrenta. Tik nepervirkite.

2020 - 2021 metų sezono „Vfarm“ ūkio naujokės – Primabelle, Lady Amarilla, Karelia bulvių veislės.

Be to, po ilgos pertraukos į asortimentą sugrįžo Melody veislė, kuri išsiskiria pakankamai dideliu atsparumu mechaniniams pažeidimams ir sudaužymams, daugumai ligų ir yra puikaus skonio. Šios veislės bulvės ypač tinkamos tradicinių lietuviškų patiekalų gamybai. Melody yra ilgo žiemojimo, išsilaiko iki vėlyvo pavasario.

Galiausiai rekomenduojame atkreipti į Colomba bulvių veislę. Pastaroji dera dar ankstyvo sezono pradžioje, ypač jei padaiginate. Veislė labai greitai subręsta, yra atspari rauplėms, todėl nereikalauja daug pastangų ją auginant. Colomba nereikli geram dirvožemiui, tačiau reikėtų vengti sodinimo šaltoje žemėje. Ši veislė turi trumpą ramybės periodą, todėl nerekomenduojama bulvių sandėliuoti iki pavasario. Mėgaukitės šios veislės šviežiu derliumi prie šaltibarščių visą vasarą!

„Vfarm“ rekomenduoja išbandyti naujoves Colomba – skaniausios šviežios, ypatingai prie šaltibarščių, Queen Anne, Melody, Karelia geriausiai atsiskleidžia tradiciniuose lietuviškuose patiekaluose ir tikrai nustebins savo derlingumu. Lady Amarilla – nuostabi veislė kokybiškų bulvių traškučių gamybai. Išbandykite ir nenusivilsite!

Norint teisingai ir skaniai išvirti bulves reikia atsiminti:

  • Negalima bulvių užpilti šaltu vandeniu. Tam, kad bulvės neprarastų naudingų medžiagų, jas reikia užpilti verdančiu vandeniu ir tik tada virti toliau.
  • Visuomet stenkitės bulves virti su lupenomis, nes tuomet jos virdamos išsaugo daugiausiai mikroelementų. Bulves nuskusti prieš verdant reikėtų tik tuo atveju, jei norite gaminti bulvių košę.
  • Idealiausia, jei verdant bulves pats vanduo išgaruoja ir nereikia jo nupilti, nes tuomet bulvė pasisavina viską, kas naudinga. Tačiau šis būdas reikelauja nepaprastai daug kantrybės.
  • Druską į verdančias bulves dėkite tik virimo pabaigoje, kadangi įbėrus jos pradžioje, labai didele tikimybė sugadinti bulvių išvaizdą. Verdant druska pažeidžia odelę.
  • Norėdami, kad bulvės būtų dar skanesnės, virimo pabaigoje į vandenį galite įberti supjaustytų svogūnų, įpilti truputį pieno ar įdėti gabaliuką sviesto.
Ir esminis klausimas pabaigai: kiek laiko reikia virti bulves? Nepjaustytos, priklausomai nuo dydžio, išverda per 10 - 30 min., tad vis patikrinkite.

Skanaus!

© Visos teisės saugomos. Visas turinys, įskaitant tekstą, vaizdus, grafiką ir vaizdo įrašus yra www.seklinesbulves.lt interneto svetainės nuosavybė. Svetainės turinį (ar jo dalį) draudžiama kopijuoti, platinti, keisti arba leisti naudoti trečiosioms šalims komerciniais tikslais be savininko sutikimo.