Iki 20% nuolaidos VINETA ir QUEEN ANNE veislėms! Perkant 150 kg ir daugiau taikomos papildomos nuolaidos visoms bulvių veislėms!

Skaniausios bulvės - laiku iškastos ir teisingai sandėliuojamos

Bulviakasiui artėjant į pabaigą, kyla klausimas - kaip kuo ilgiau ir kokybiškiau išlaikyti bulves per žiemą? Labai svarbu teisinga sandėliavimo aplinka bei temperatūra.

Vfarm bulvių sandėlys

Pabandysime pateikti kuo daugiau faktų bei patarimų, kaip išsirinkti tinkamiausią laiką bulvėms kasti ir kaip teisingai ją sandėliuoti.
Pagrindiniai veiksniai, rodantys, kad bulves jau galima kasti, yra:

  • nudžiuvę ar nunykę lapai ir stiebai - ženklas, jog bulvių laikyti dirvoje nebėra prasmės;
  • jei lapai vis dar žali, nupjaukite juos ir palikite bulves dirvoje, kad subrandintų odelę, tačiau ne ilgiau nei 3 savaites.

Nemažiau svarbu stebėti orų prognozę - bulves reikia nukasti prieš ilgalaikį lietų, kadangi didesnė drėgmė dirvoje sudaro palankias sąlygas ligoms ir puviniams plisti;
optimali oro temperatūra bulvių kasimui - ne aukštesnė nei +15 laipsnių šilumos ir ne žemesnė nei +10 laipsnių šilumos. Nukasus bulves geriausia jas pradžiovinti lauke.
Labai svarbu visus darbus baigti iki rudeninių šalnų, kadangi jos gali pakenkti gumbams.
Jei nepavyksta suderinti visų anksčiau minėtų punktų vienu metu, tikrai galima "pasikasinėti" kelis kerus ir tuomet puikiai matysis, kokie gumbai užaugę ir ar jų žievelė tvirta ir nesilupa. Jei bulvės dar nesubrandinusios odelės - kasti ankstoka, nes tokių bulvių ramybės periodas labai trumpas.

Nukasus bulves, ne mažiau svarbu yra gumbų paruošimas sandėliavimui. Rekomenduojama jas pradžiovinti lauke, kad gumbai būtų kuo sausesni, kadangi tuomet yra labiau apsaugoti nuo puvinių ir kitų ligų susidarymo.

Todėl sekantis, svarbiausias darbas - tinkamamos sandėliavimo patalpos parinkimas. Bulvių laikymui per žiemą svarbiausia, kad sandėliavimo temperatūra būtų apie +2/+6C šilumos. Būtent tokia temperatūra svarbi, nes jei ji žemesnė - bulvės pradeda išskirti cukrų, kepant geria daugiau aliejaus, turi salstelėjusį skonį, o jei temperatūra aukštesnė - gumbai pradeda dygti ir vysti.  

Tinkama drėgmė ir oro vėdinimas

Pasirinkite tinkamos drėgmės, temperatūros ir gerą vėdinimą turinčias patalpas. Pernelyg sausoje ir aukštos temperatūros aplinkoje laikomos bulvės išgarina nemažai vandens, todėl jos pažaliuoja ir suvysta. Per aukšta laikymo temperatūra taip pat yra palanki įvairių ligų plitimui. Idealiausia, vos nukastas ir susandėliuotas bulves kurį laiką  laikyti aukštesnės temperatūros patalpoje, po to, palaipsniui temperatūrą mažinti iki pastovios laikymo temperatūros. Svarbu, kad patalpa būtų reguliariai vėdinama.

Stenkitės nelaikyti bulvių šviesioje patalpoje. Tamsa reikalinga tam, kad bulvės nepažaliuotų, todėl tinkamiausia patalpa sandėliavimui namų sąlygomis – rūsys. Jei vis tik nėra galimybės laikyti bulvių rūsyje, pasirūpinkite, kad balkone laikomos bulvės būtų kuo geriau uždengtos. Bulves rekomenduojama laikyti medinėse dėžėse.

Teisingas veislės pasirinkimas - skanios bulvės visą žiemą

Vien teisingai nukasti ir sandėliuoti bulvių neužtenka. Viskas prasideda nuo sveikos sėklos, gero ūkininkavimo praktikos, dirvožemio bei, žinoma, klimato. Kadangi ne visus juos galime įtakoti, reikia susitelkti ties tai, kurie nuo mūsų tiesogiai priklauso.
Keli svarbiausi punktai, kaip turėti sveikas ir skanias bulves ištisą žiemą:

  • Sodinkite sertifikuotą bulvių sėklą. Jei naudojama netinkama sėkla, derlius bus prastas, o žiemą bulvės paprasčiausiai neišsilaikys. Pagrindinė grėsmė, kuri kyla, sėjant neaiškios kilmės arba nepatikrintas bulves, yra bulvių žiedinis puvinys. Siekiant apsisaugoti nuo žiedinį puvinį sukeliančios bakterijos, naikinančios derlių, svarbu palaikyti žemės ūkio technikos švarą, o, esant poreikiui, ją ir dezinfekuoti bei rinktis kokybišką sertifikuotą bulvių sėklą. Jei metai iš metų sodinamos pačių užsiaugintos bulvės, patartina patikrinti bulves, ar jose nėra kenksmingų organizmų.
  • Yra manančių, kad tiek ankstyvųjų, tiek vėlyvųjų veislių bulvės gali vienodai peržiemoti. Ankstyvų veislių bulvės gerai laikosi daug trumpiau, iki lapkričio mėnesio, todėl žiemai sandėliuoti reikėtų vėlyvesnių veislių bulves. Prieš sandėliavimą būtina pašalinti mechaniškai pažeistus, sudaužytus, ligotus, rauplėtus ar kitaip pakenktus gumbus. Be to, laikymui paruošti bulvių gumbai turi būti sausi ir nežemėti, juos reikia nuolat peržiūrėti. Būtina periodiškai perrinkti bulves, pašalinant pūvančius, pažeistus, sudygusius, spalvą ir išvaizdą pakeitusius gumbus.

Drąsiai įsigykite sėklines bulves internetu mūsų el.parduotuvėje. Jos išaugintos Petro Vasiliausko Vfarm ūkyje iš elitinės bulvių sėklos, patikrintos nuo ligų ir sertifikuotos laikantis aukščiausių kokybės reikalavimų. Veislės aprašymas su nuotraukomis gali nežymiai skirtis nuo Jūsų derliaus pagal Jūsų krašto dirvožemį ir kiekvieno sezono klimatines sąlygas.

© Visos teisės saugomos. Visas turinys, įskaitant tekstą, vaizdus, grafiką ir vaizdo įrašus yra www.seklinesbulves.lt interneto svetainės nuosavybė. Svetainės turinį (ar jo dalį) draudžiama kopijuoti, platinti, keisti arba leisti naudoti trečiosioms šalims komerciniais tikslais be savininko sutikimo.